Evert Nijhuis
SAS Consultant bij NS Reizigers

evert nijhuisVier jaar geleden kwam Evert Nijhuis als SAS Consultant in dienst bij PW Consulting. Met zijn achtergrond als Moleculair Bioloog zou je misschien denken dat hij een vreemde eend in de bijt is. Maar schijn bedriegt. Want er werken bij PW Consulting meer consultants met een niet IT-gerelateerde opleiding. En zij hebben allemaal iets gemeen: een sterk analytisch vermogen.
“Tijdens mijn promotieonderzoek en de daarop volgende loopbaan als wetenschappelijk onderzoeker kwam ik met grote hoeveelheden data in aanraking.” Evert reageert op de vraag waarom hij de switch naar IT gemaakt heeft. “Ik realiseerde me dat IT een steeds belangrijkere rol zal gaan spelen in wetenschappelijk onderzoek. Je hebt op een gegeven moment zoveel gegevens dat je niet meer weet wat je ermee moet. Daar heb je specifieke software voor nodig. Veel bestaande software was niet specifiek genoeg, de gedachte om zelf te leren programmeren liet me niet los. Dus toen de vacature van PW Consulting voorbij kwam heb ik direct gesolliciteerd.”

Masterclass SAS

Direct na zijn indiensttreding bij PW Consulting ging Evert de SAS Masterclass in. Die wordt intern door PW Consulting zelf gegeven. Zijn eerste opdrachtgever was NS Reizigers waar hij terechtkwam bij het Business Intelligence Competence Center van de afdeling Finance Center. Onder supervisie van PW-collega Willem Boersma zette Evert zijn eerste stappen in de IT. “In het begin was het spannend. Zeker het programmeren. Maar na een aantal weken wist ik dat ik op de goede plek zat. Ik had bewust gekozen voor het programmeren om op die manier processen naar eigen wens in te richten. Dat is natuurlijk wat bij uitstek met SAS kan. Informatie verwerken en kloppend krijgen. Dat is de uitdaging. Wat erg mooi is aan dit werk, is dat je hier vrij snel resultaat hebt. Dat is wel eens anders in onderzoeksland, waar het soms jaren duurt voordat je resultaten ziet.”

Gevarieerd werk

Evert vervolgt: “De afwisseling vind ik het leukst. Toen ik bij de NS begon werkten we aan één groot project, waarbij nieuwe bronnen werden ontsloten en rapportages werden gemaakt voor het management. Aan het eind van dit project kwamen al snel nieuwe kleinere projecten, waarbij bestaande projecten aanpast of geoptimaliseerd moesten worden. Daarnaast hebben we ook een webapplicatie (tabellen beheer systeem) opgezet binnen het BI-Portaal bij de NS. Dat was weer eens iets anders dan een procesflow ontwikkelen. Bij de ontwikkeling van die webapplicatie kregen we naast SAS ook met HTML en Javascript te maken. En aangezien de applicatie ook gebruiksvriendelijker moest worden, kregen we ook veelvuldig te maken met lay-out, gebruikers en usability. Hierdoor zit je heel dicht bij de klant. Dat het gebruik van de applicatie inmiddels verdubbeld is vind ik een mooi succes.”

Migratie naar SAS 9.2

“Een ander groot project dat ik samen met mijn collega’s van PW Consulting heb gedaan is de installatie en migratie van SAS 9.1 naar SAS 9.2 bij de afdeling Finance Center van NS Reizigers. Dat was best een pittige klus. En leerzaam. Bij het Finance Center hadden ze zo’n 1500 processen draaien die omgezet moesten worden. We zijn begonnen met opruimen wat niet meer nodig is. Dat klinkt simpeler dan het is, want soms weet je niet zeker of iets wel weg kan. Het Finance Center levert namelijk ook managementinformatie aan andere afdelingen. We hebben uiteindelijk circa 300 processen gearchiveerd. Dit scheelt veel tijd bij het testen van de processen. De rest van de processen moest wel omgezet worden. Door processen te draaien kom je er achter welke goed of niet goed omgezet zijn. Daarnaast speelt de vraag of de inhoud wel klopt. Die beoordeling is door de Beheerafdeling van de NS zelf gedaan.

SAS training door PW Consulting

“Van al het werk dat ik tot nu toe heb mogen doen vind ik het programmeren in SAS het leukste. SAS is erg intuïtief. Als je weet wat je doet, dan kan je in SAS alles. Maar er zijn nog steeds dingen die ik wel voor elkaar krijg, maar waarvan ik vermoed dat het ook beter of sneller kan. Daarom is het blijven volgen van SAS opleidingen zo belangrijk. Vandaar dat ik met een stuk of tien collega’s van PW Consulting een aantal advanced cursussen volg bij PW Consulting. Die interne trainingen, die door eigen collega’s of iemand van SAS gegeven worden, zijn ook gelijk een mooi moment om onderling weer bij te praten. Want ook dat vind ik een belangrijk onderdeel in mijn werk.”

Cultuur maakt het werken leuk

Op de vraag of de baan zelf ook aan zijn verwachtingen voldoet antwoordt Evert heel positief. “Tijdens het sollicitatiegesprek bleek al iets van de open cultuur van PW Consulting. Een cultuur die mij erg aansprak. Dat menselijke en nuchtere, die betrokkenheid. Uiteindelijk was niet alleen de functie, maar ook de cultuur van het bedrijf doorslaggevend om de baan te accepteren. En in de praktijk blijkt dat dit het werken voor PW Consulting zo bijzonder maakt. Iedereen is heel toegankelijk, staat open voor vragen en is bereid om te helpen. Ook al zie je elkaar niet dagelijks of wekelijks. Veel van deze cultuur vind ik ook terug bij de NS. Mensen zijn open en makkelijk toegankelijk. Dit maakt het oplossen van issues een stuk makkelijker. Een goede plek om te werken.”

Uitdagingen

Op de vraag welke uitdagingen Evert ziet, antwoordt hij: “Persoonlijk wil ik graag nog meer van SAS op het gebied van performance weten. Hoe kun je met SAS het onderste uit de kan halen. Vandaar ook de cursussen. Daarnaast zie ik nog wel wat uitdagingen op het gebied van projecten opzetten en leiden. Daar zou ik ook wel meer van willen weten. ”
En de uitdaging voor PW Consulting? “De positie van PW Consulting wordt steeds sterker. Dat zie je aan de groei die PW nu doormaakt. Het is volgens mij een uitdaging om het PW-gevoel overeind te houden, ook nu we weer aan het groeien zijn. Goed in het oog houden waar we voor staan, wat onze kernwaarden zijn. Dat nuchtere, dat huiselijke, dat mogen we niet verliezen. Dat is een uitdaging voor de directie op het moment dat we flink gaan groeien.”