Stephan Minnaert
Van bron tot eindproduct

Stephan MinnaertStephan kwam enkele jaren geleden bij PW Consulting binnen. Uit onverwachte hoek. Hij studeerde namelijk aquatechnische ecotechnologie, een studie waar je leert analyses uit te voeren en na te denken. Een mooie link met het werken bij PW Consulting. “De eerste 2,5 jaar heb ik veel moeten leren. Het datamodelleren heb ik aan de hand van het werk in het veld geleerd, namelijk bij de Belastingdienst waar ik langere tijd heb gezeten. Na de opdracht bij de Belastingdienst ben ik voor de NS gaan werken. Dat was voor mij een mooie kans om alles zelf te leren, van bron tot het opleveren van het eindproduct.”

Het werken bij de NS was voor Stephan een superleerzaam traject. Bij de Belastingdienst was het werk zodanig georganiseerd, dat Stephan slechts een stukje van het werk deed. Bij de NS daarentegen moest hij hele trajecten oppakken. Moest zelf nadenken hoe het eindproduct eruit moest zien. En werkte hier samen met iemand die de rapportages ging maken. Op de vraag hoe hij aan zijn kennis is gekomen antwoordt Stephan: “Om dit werk te kunnen doen heb ik veel opleidingen gevolgd. Zo heb ik de Masterclass gedaan bij PW. Vervolgens een aantal cursussen Datamodelleren bij Harm van der Lek. En daarnaast heb ik enorm veel in het veld geleerd. Veel vragen gesteld aan collega’s. En gebruik maken van het interne Forum, waar je vragen op kan posten. Maar op het moment dat je met collega’s op een klus zit, val je sneller terug op collega’s. Zeker als dat senioren zijn.”

Afwisselend werk

Stephan geeft aan dat met name de afwisseling van het werk als consultant het werk zo leuk maakt. “De eerste 2,5 jaar heb ik aan één opdracht gewerkt. Ben met name aan het testen geweest. Dat was aan de ene kant wel wat saai, maar de keerzijde is dat ik er erg veel heb geleerd. En nu is het allemaal anders. De laatste 1,5 jaar heb ik drie tot vier verschillende opdrachten gehad. Kijk, dat maakt het werk leuk.
Een van de leukste klussen tot nu toe was bij SAS op de afdeling Technical Support. Waarschijnlijk omdat ik het gewoon leuk vind om mensen te helpen. Om te kijken of ik een oplossing voor ze kan bedenken. Het mooie van het werken op de afdeling Technical Support is dat je ook nog eens toegang hebt tot een wereldwijde database, waardoor je er enorm veel kan leren. En als je dan je antwoord nog niet hebt kunnen vinden in die database, dan kun je altijd nog de tweedlijns helpdesk inschakelen. Dat zijn de echte wizzkids die op zoek gaan naar de juiste antwoorden. Het leuke is dat je met elkaar ontdekt dat gebruikers een tool voor heel andere doeleinden inzetten dan waar het oorspronkelijk voor bedoeld is. En als het dan ook nog werkt, dan ben je helemaal blij verrast. Dat toont toch wel aan dat SAS flexibel in te zetten is.

Goed nadenken over inrichting webclient

De vragen die daar gesteld worden variëren van gewoon het samenvoegen van twee datasets met verschillende datatypen tot lastige multicasts van de clients. De webclient levert voor sommige gebruikers hoofdbrekens op. Veel bedrijven gaan nu op de nieuwe webclient over, die geïntroduceerd is met de nieuwe SAS 9.2. De nieuwe webclient heeft erg veel mogelijkheden. Maar het is wel belangrijk dat de client goed is ingericht. Ook qua security. Want niet iedereen mag alle informatie te zien krijgen. Je kent gebruikers rechten toe. En dat moet je van tevoren wel goed regelen. Dat zijn sowieso punten waar de klanten van PW Consulting ons voor benaderen, omdat ze wel doorhebben dat je dit goed moet regelen. Gelukkig heeft PW Consulting genoeg consultants die dit kunnen verzorgen. Vaak beginnen gebruikers met het aanpassen van de securitysettings, zonder dat ze weten wat die aanpassingen voor gevolgen hebben. Maar als je op plek A iets verandert wil dat nog niet zeggen dat alles automatisch mee verandert.

SAS en Solvency II

Ik heb het gevoel dat ik nog veel moet leren, maar collega’s van PW Consulting geven mij het vertrouwen dat er veel mogelijkheden voor mij zijn. SAS is voor data-integratie een geweldig product. Ik realiseer me wel dat je je moet specialiseren. SAS is te uitgebreid om echt alles tot in de details te beheersen. En ook daarvoor zit ik goed bij PW Consulting. Zij lopen qua kennis voorop en hebben veel senioren in dienst waar ik altijd op kan terugvallen.” Op de vraag waar hij nu zijn tanden in zet, antwoordt Stephan: “Wat ik op dit moment doe? Nu ben ik samen met mensen van SAS bezig met een Solvency II traject voor een verzekeraar. Dat is weer heel wat anders en gezien de tijdsdruk die er op het project rust ook best spannend.